12 septembrie
M-a plouat mult , tare mult in calatoria asta...dar am avut parte si de niste zile absolut minunate!
Una dintre ele a fost duminica aceasta...
O alta zi care mi-a confirmat in ce tara frumoasa sunt si cat de BINE imi face.
Calatoria asta mi-a intarit dorinta de a locui acolo, undeva... Am mai spus-o de multe ori pana acum, dar, totusi, declar oficial ca imi doresc o “colivie” mica, cu canal si 2 cai , caci unul ar fi trist.
Am plecat in zori spre Vollendam. In micul paradis cu port la IJ , s-au retras pentru o vreme Renoir si Picasso, iar in anii ’60 The Cats au facut furori pornind de aici.
Initial a fost port al Edam-ului, dar pescarii l-au populat si orasul a ajuns sa aiba propria viata si personalitate. Forfota e in jurul micului port, plin de barci vechi si frumoase, de iahturi pe care unii locuiesc tot timpul anului. Poti avea norocul sa vezi oamenii purtand costume traditionale, pe care, cel putin vanzatorii de branza si produse traditionale le imbraca zilnic. Oamenii par linistiti si fericiti, relaxati si impacati cu viata lor...
De aici, vapoarele te pot duce la Marken, o mica peninsula rupta parca de lume. Aveam sa ajung mai tarziu, pe un drum minunat, un dig de-a lungul Ijsselmeer, cel mai mare lac din Vestul Europei... Micul sat de pescari e celebru pentru casele traditionale din lemn, verde inchis. Marken pare o macheta populata, unde totul e ...perfect.
La intoarcere am mers spre Edam, locul unde branza cu acelasi nume a capatat forma. Mai mic si mai intim decat Gouda, brazdat de canale inguste, m-am simtit ca intr-un “muzeu” in aer liber...
La 2 km de oras am oprit la o ferma traditionala...branza si saboti de lemn!
Familia inseamna El, care face saboti , Ea, care se ocupa de branza si Ei, copii si ajutoarele care le fac munca mai usoara. Dupa ce ti se explica in toate limbile pamantului procesul de creatie al batranului sabot de lemn, esti invitat sa probezi sau sa cumperi din micul magazin. Nu pot spune ca am inteles mare lucru, caci, norocoasa, am nimerit un grup de chinezi, iar omul s-a straduit sa citeasca textul pregatit in, evident, limba chineza... Totusi, va pot spune ca pentru interiorul sabotului,e nevoie de 17-18 ore de lucru prin metoda traditionala, in timp ce, o masinarie moderna ce foloseste matrite, realizeaza intregul sabot in doua minute...
Apoi, daca ti-e foame, poti degusta toate(!) felurile de branza pe care fermierii le fac. Aici s-a facut “cea mai buna branza din lume” dupa cum spun ...niste specialisti.
Dincolo de aura comerciala a acestui loc (trebuie sa traiasca si ei din ceva) , o astfel de experienta te face sa te simti si mai bine primit, mai ales ca...nu costa nimic.
o zi minunata...
Si, m-am “trezit” la sfarsitul zilei , gandind in clisee...I love Holland
No comments:
Post a Comment