Friday, January 31, 2014

    


Spre tarile mai calde-am zis...dar e frig, iar inspiratia matinala m-a aruncat pe Insulele Faeroe...Mai ales ca, de curand am vazut un documentar despre o populatie izolata din Alaska, a carei viata depinde de unul-doua momente pe an prielnice pentru a iesi in larg si a vana. Balene.
In Faeroe vanatul balenelor s-a rarit in ultimii ani...dar asta pentru ca pescuitul s-a dezvoltat foarte mult si pentru ca isi cresc oi si pasari. Apoi, incomparabil, insulele sunt foarte dezvoltate si moderne, dar si-au pastrat farmecul arhitectural si viata simpla. Asa ca nu-i neobisnuit sa vezi acoperisuri acoperite cu iarba...o traditie printre Tarile Nordice, din dragoste pentru natura, dar si pentru confortul termic oferit.


                                      
Insulele Faeroe sunt un grup format din 18 insule, pe coasta Europei de nord, între Marea Norvegiei și nordul Oceanului Atlantic. O regiune autonomă a Regatului Danemarcei din 1948, dar care-si vorbeste si propria limba- feroeză, foarte similară cu islandeza.
Capitala este Torshavn si-aici am poposit si eu...dupa care un tur al insulei mi-a starnit sentimente contrare. Vremea este extrem de schimbatoare...in cateva ore ai soare , ceata si ploaie. Peste toate, vant...Prin Capul Enniberg, Insulele Feroe posedă cea mai înaltă stâncă din lume (754 m), care iese la un unghi drept din mare. Daca esti norocos si mergi unde trebuie, intalnesti .nativa focă gri și simpaticul pufin.
Populata mai mult de barbati decat de femei, natalitatea este in scadere, tot mai multe femei plecand sa studieze in tarile Nordice. De aici, nu prea se mai intorc vreodata...asa ca in ultimii ani, cel mai mare grup de straini care locuiesc aici este format din femei din Filipine şi Thailanda.

                                     
Este scump, dar ai parte de sentimente variate, de uimire si de foarte multa frumusete naturala. Se poate ajunge cu feribotul sau cu avionul , iar cazarile costa de la 140 de DKK pana la peste o mie.

No comments:

Post a Comment