Tuesday, October 5, 2010

15 septembrie


Seara trecuta m-a prins la Leeuwarden, inca nehotarata asupra locului in care sa raman. Am cercetat putin locul si, incalzindu-ma cu un ceai, am cercetat si prognoza meteo pentru a doua zi. Jalnic pentru tot Nordul tarii, nu doar pentru a doua zi, ci si pentru urmatoarele patru... Imi propusesem sa vad mai multe in zona, dar temerile legate de buget nu prea-mi dau pace. Am hotarat sa fiu realista si sa incep sa ma gandesc la drumul spre casa, dupa mai bine de o saptamana de Olanda.
Soarele prezis pentru azi in Harleem m-a atras...mai ales ca imi doream sa vad orasul. Asa ca,... cu ploaia inainte!
Aveam notat un hostel pe care, dupa vreo ora de cautari, l-am si gasit. Partea asta a “cautarilor” are “frumusetea” ei. N-am avut GPS, doar harta...si adrese. In general mi-am luat puncte mari de reper in apropierea locului dorit, mai ales ca ajungeam , in general, sa ma cazez pe intuneric. Apa orasului, un muzeu sau un punct turistic important, hoteluri foarte mari care au cel mai adesea indicatoare. Sau am desenat harti, folosindu-ma de informatiile de pe site. Sau am intrebat taximetristi... Cu siguranta ar fi fost mai simplu, mult mai simplu cu un GPS...dar, as fi pierdut toata distractia !
Am intrat in hostel pe la 21.30. Baiatul de la receptie zanganea o melodie dupa bar. I-am spus Buna seara si am vazut ca ochii ii fugeau spre bratul meu. Alaturi de casca aveam combinezonul de ploaie pe care l-am dat jos inainte sa intru. Din el curgea inca apa...si-n urma mea lasasem o dara de picaturi. I-am spus Sorry si, vazandu-ma asa...s-a gandit sa-mi dea o camera cu 2 dormitoare ce impart baia, singura fiind in unul dintre ele. Pentru 24 de e, cu mic dejun. Sa fiu sincera, am cam “furat” de la toate mic –dejunurile...cubulete de unt sau diverse alte cutiute mici umplute cu “ceva”...apa sau croissante...uneori chiar sandwich-uri.

Si-asa m-am trezit astazi...cu hainele populand intregul dormitor, in speranta ca s-au uscat peste noapte.
Prognozele s-au tinut de cuvant si ploaia s-a oprit. Asa ca, ies sa vizitez orasul si sa pornesc mai departe, catre Brugge...


Harleem e un loc interesant. Oras foarte vechi, e foarte bine pastrat, mai ales ca istoria l-a trecut de multe, foarte multe ori prin flacari. Muzeul Boom House e un exemplu pentru cum si unde evreii s-au adapostit de nazisti.
'Bloemenstad', cum a fost numit, a fost capitala istorica a lalelelor timp de secole. De altfel, in aprilie, in fiecare an, Festivalul lalelelor este organizat in zona orasului si poarta acelasi nume. Atunci, barcile sunt impodobite cu flori si parada merge catre Leiden.

“Poate la anul”...




















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































No comments:

Post a Comment